Orang Muda Bersemangat Juga Perlu Beradab

Sinar Harian | 16 April 2012
Mohd Asri Zainul Abidin

Mohd Asri Zainul Abidin
SAYA baru sahaja menonton rakaman demonstrasi Mansuh PTPTN oleh sebahagian mahasiswa. Izinkan di sini saya coretkan beberapa pendapat saya tentang hal tersebut. Pertamanya, saya ucapkan tahniah  kerana mereka ada keberanian. Itulah sikap sepatutnya bagi anak muda, tidak bacul tetapi bertindak balas dengan persekitaran.

Mereka terlalu muda dan sedang menimba pengalaman. Saya rasa tidak salah untuk mereka meneliti beberapa ulasan saya di sini. Mungkin kita berbeza tapi bukan bererti membenci. Pandangan ini mungkin boleh memberikan sedikit manfaat untuk perjuangan mereka yang seterusnya.

Adalah hak mereka untuk melaungkan hasrat ataupun berdemonstrasi, namun setiap tindakan sekalipun di medan perang fi sabilillah mempunyai disiplin yang mesti dipatuhi. Saya sedar bahawa kemarahan rakyat bukan sekadar tertumpu kepada isu PTPTN, tetapi korupsi, penyalahgunaan kuasa, gaya mewah 'orang-orang tertentu' yang melebihi kewajaran dan lain-lain. Kesemuanya itu membangkitkan kebencian yang berjangkit kepada pelbagai isu yang lain.

Pada saya, alangkah baiknya jika mereka mahasiswa yang terlibat hanya melaungkan slogan tuntutan mereka tanpa mengiringinya dengan slogan-slogan yang berbau parti-parti tertentu. Ini bagi menunjukkan bahawa mahasiswa itu bebas dalam menentukan hala tuju mereka tanpa ditentukan oleh pihak lain, sama ada pembangkang ataupun kerajaan.

Alangkah baiknya jika mereka mengawal bahasa dalam slogan-slogan yang dilaungkan. Orang muda bersemangat tapi juga beradab dan berhemat. Slogan-slogan yang buruk ALLAH tidak suka dan hanya mengikis simpati mereka yang belum menentukan pendirian.

Alangkah baiknya juga jika mereka tidak bertakbir ALLAH AKBAR mengiring ucapan yang tidak elok. Kalimat ALLAH itu boleh mengiringi semangat yang membakar dan pendirian yang tegas, tapi amat tidak wajar untuk mengiringi ucapan yang berunsur makian dan cercaan.

Isu samada memansuhkan langsung PTPTN ataupun menghapuskan bunga (riba/pengurusan) ataupun menyusun semula agar tidak menjadi beban boleh dibahaskan secara ilmiah. Boleh dilihat di sudut positif dan negatif. Isu sebenar bagi saya yang membakar segala isu yang lain ialah wang dan harta negara ini banyak dibelanja secara salah dan tidak telus. Kebocoran di sana sini. Belanja yang melampau pada urusan yang tidak wajar, sedangkan para pelajar yang miskin ataupun kurang kemampuan dipaksa tanggung beban.

Jika negara belanja dan diurus secara telus, mungkin memansuhkan PTPTN tidak dilihat begitu perlu, sebaliknya ditimbang semula beberapa aspek dalam PTPTN itu. Mahasiswa hendaklah terus memikul idealisme perjuangan tetapi hendaklah berakhlak dan mempunyai pendirian yang ilmiah dan mantap.


* Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin, bekas Mufti Perlis dan Felo Pusat Pengajian Islam Oxford


p/s: Wehh, aku totally agree dengan tindakan 'gerakan mahasiswa' sekarang. Ye, aku turut rasa beban yang korang rasa. Tapi akupun agree dengan teguran dan nasihat Dr. Asri nih. So cane?  
Nyatakanlah tuntutan kita! Dalam masa yang sama, jaga adab (: 
Kan indah Islam nih. Aku totally sokong supaya dihapuskan bunga 4% bagi peminjam PTPTN. Cane nih, kerajaan sendiri dok promot riba. Kesian kat rakyat an? Bantu kami tanpa riba. Baru betul (:

3 comments:

ir.SuRayA said...

agree.... ;)

Ckin Kembaq said...

buat apa pun, pastikan beradab.baru orang terima dengan cara beradab.. inshaAllah..

p/s : dh dapat surat cinta dari ptptn.yang ni dah mmg 1%..pakat bayarlah ye.. ^_^

en. shafiQ said...

insya Allah (:

cik ckin, 1% pulak ea? Still dikira riba an? Ke cane? Ada juga pendapat yg mengatakan dibolehkan utk caj perkhidmatan. Tp pembayaran dilakukan berlainan. Bkn dlm kadar bunga.

Samar lg la, boleh tlg suluh? (:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...