10 Perkara Yang Merosakkan Otak


1.  Tidak Mengambil Sarapan Pagi
Otak merupakan organ yang paling banyak menggunakan tenaga, iaitu sebanyak 25% daripada keperluan tenaga badan. Tidak mengambil sarapan pagi menyebabkan paras gula dalam darah menjadi rendah dan mengurangkan bekalan nutrisi pada otak. Banyak sel-sel otak akan mati dan keseluruhan otak akan menjadi kurang aktif pada hari tersebut.

2.  Terlebih Makan
Tidak bermakna makan berlebihan menyebabkan otak menjadi semakin baik. Makan berlebihan menyebabkan banyak darah dialirkan kepada perut dan usus untuk tujuan pencernaan, menyebabkan kekurangan darah yang sampai kepada otak. Ini mengakibatkan mengantuk, malas dan hilang fokus.

3.  Merokok
Asap rokok sangat merbahaya kerana mengandungi pelbagai racun dan boleh membunuh banyak sel-sel otak.

4.  Mengambil Gula Berlebihan
Gula yang berlebihan dalam badan boleh mengganggu penyerapan nutrisi dan protein. Ia juga boleh mengganggu perkembangan otak yang sihat.

5.  Menghidu Udara Yang Tercemar
Otak merupakan pengguna oksigen terbear dalam badan manusia. Menghidu udara tercemar menyebabkkan kerosakan sel-sel otak. Berkawan dengan perokok juga mendedahkan kita kepada asap rokok yang sangat merbahaya kepada otak.

6.  Tidur Yang Berlebihan
Tidur adalah baik untuk kesihatan otak kita. Namun tidur yang berlebihan menyebabkan otak kurang aktif dan melemahkan daya berfikir seseorang.

7.  Tidur Dengan Menutup Muka
Tidur sambil meniarap dan menekup muka ke bantal atau menutup dengan buku atau lengan boleh menyebabkan banyak gas karbon dioksida terperangkap dan disedut semula semasa bernafas. Ini boleh menyebabkan otak kekurangan oksigen.

8.  Kurang Berimaginasi
Berfikir merupakan satu cara yang baik untuk mengasah otak kita. Kurang berimaginasi menyebabkakn tahap kecerdasan otak menurun.

9.  Jarang Berfikir
Jarang berfikir menyebabkan otak kita menjadi lembap dan tidak aktif. Maka, selalu berfikir akan melatih otak kita bekerja dan meningkatkan keupayaan otak kita.

10.  Tidak Membaca al-Quran
Al-Quran merupakan kalimah-kalimah Allah s.w.t. Membacanya akan memberi banyak manfaat kepada badan kita termasuklah mengaktifkan otak kita dan mengelakkannya daripada rosak. Tidak membaca al-Quaran menyebabkan otak kita menjadi dungu dan dangkal.

4 comments:

nmirmo said...

tido tutup muka?? aiyokk...terase..huu~..thanx share! :)

en. shafiQ said...

ayokk, petik dari genQ

So, sahabat.banyak-banyakkan berfikir untuk lebih menguatkan otak. insya-Allah. =)

en. shafiQ said...

yeah (:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...