Anak paman balek !

hehehe.. Dimulakan perenggan dengan tawa kesukaan. Lambang hati diri ini yang sebenarnye rindu kat anak-anak paman ni. Lame da tak balek. Udin, Awin, Aqilah, ngan Ainin sume da besar..huhu. Dorang sampai semalam (8 jun). Sampai je kat umah atok, Udin teros tanye "atok2, mak long mane? Abang shafiq?"hehe..tu la yang aku dengar daripada mulut Aqilah, soheh ke tak tu aku tak tau..huhu.. Rupe-rupenye Udin tak tahu lagi mak long da pindah IPD la ! Malam tu Udin call mak long. Aku dalam bilik, dengar riuh semacam je mak kat depan. Tibe-tibe mak ketok pintu, "Shafiq, cepat ni ha ade orang nak cakap". Aku bukak pintu amek enset, rupe-rupenye Udin..huahaha.. Udin ajak aku tidor umah atok, aku pulak ajak die tidor sini. Hah, mane satu? Jeng jeng jeng! sebelum zohor (9 Jun), Paman & family bersame atok sampai kat umah aku..kiki.. Pastu mak ndak pulak sampai, tapi lambat sikit r. Abez bilik aku dipenuhi adeq-adeq sdare yang comey ni hah.. Comey r dorang !


Udin sekarang da 14 tahun, Awin da 12 tahun, Aqilah da 9 tahun, Ainin lak da 6 tahun. Waa, kejap je dorang da besar. Macam-macam r sembang ngan dorang. Mule-mule si Ainin malu-malu, tak lame larr, da jumpe ngan abang Shafiq die ni takkan nak malu-malu lagi..hehe.. Sekejap je mase da berlalu, abang Shafiq doakan korang membesar dengan baik, jadilah anak-anak yang baik, yang taat pada ibu bapa. Mudah-mudahan korang membesar menjadi hamba Allah yang soleh dan solehah dan dapat berbakti pada agama! Ameen..

Dorang ni ha layan cite Magika kat laptop aku. Aqilah tak abez-abez "abang Shafiq, bukak la gambaq mlayu seram-seram." Cari punye cari, last-last die nak tengok cite Magika. Hah, layan r korang. Sebab tu r yang penuh bilik aku uh..huhu.. comey je dorang. Abez je cite uh Aqilah cakap lagi "abang Shafiq, nak tulis-tulis boleh?" Boleh-boleh, akupun bukakkan r 'Words' untuk die. Nak tau die tulis pe? Ni ha.
.

(prt sc from 'words' ni)

Ni ha anak-anak paman, abang Shafiq hold kenangan ngan korang hari ni kat blog abang Shafiq. Nanti korang da besar, kite bace balek same-same tu pun kalau korang nak..hehe. Udin skola agame, bez je aku tengok die. Tapi dok sembang-sembang nak buat rambut 'mohawk' kat aku..haha. "tak payah la Udin, bukan lawa pon." Sempat jugak la aku kongsi satu hadis ngan die tadi.

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud,
" Sesiapa yang menyerupai sesuatu kaum, maka dia termasuk dalam golongan mereka.HR Musnad Ahmad

Maybe die sendri pun da tau hadis ni. Tak pe la Udin, refresh balek. Aku kaitkan dengan yang die nak rambut 'mohawk' tu..hehe. Ntah terkesan ke tak. Sebenarnye hadis ni bukanlah hanya digambarkan dalam aspek negatif, malah dari aspek positif pun boleh. Contohnye, kite tau kaum cine adalah antara kaum yang terkenal tentang kemahiran mereka dalam berniaga. So, kalau kite ikut diorang dari segi tu, kite pun termasuk dalam golongan diorang. Jadi, kite pun akan mahir dalam berniage. Macam tu lah secare ringkasnye..hehe.. Gunekanlah akal kite untuk memilih siape yang kite nak ikut. kene ingat! Rasulullah itu sebaik-baik contoh ikutan :)

Sume pun da gerak ni ha pergi umah mak ngah(sebelum asar), lpas tu katenye nak pergi Lumut. Tak pasti r nak pergi 'waterfront' ke 'marina island'. Pergilah hai, suke aku tengok korang. Tapi aku tak ikot pon..kiki.. Bez la tadi dorang sakat aku. Bace mesej aku la, kate aku banyak uban la, tarik bulu kaki aku la..haha. Macam-macam ea korang. Si Ainin lak da bole membace ngan mengeje sikit-sikit da sekarang.huhu.. Keep up ye adeq-adeq. Abang Shafiq doakan korang :)

4 comments:

nmirmo said...

hehehe...comel je..dulu2 kan...tira pon suka tulis2 tau..hehehe... ;) ...tapi lagi agak kanak2 la dari tu...hoho..^_^

en. shafiQ said...

hehe..
shafiQ bjet cmey sbb dorg mmg cmey..kiki

tqaroslan said...

amboi...
umur 9 tahun hobinye melayari internet...
sy dulu umur 9 tahun hobi makan eskrem je..

en. shafiQ said...

hehe..
ni la cbrn bebdk skrg..
ibu bapa maen pranan yg sgt bsr..
Allahu'alam :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...